• pl
  • en

  • Posadowienie budynku Biblioteki i Centrum Nauk Informacyjnych Politechniki Poznańskiej na palach jet-grouting; ul. Piotrowo; Poznań

    Politechnika

    Projekt dotyczył budowy budynku Biblioteki i Centrum Nauk Informacyjnych. Obiekt o wymiarach w rzucie około 82x80m o konstrukcji ramowej z trzema kondygnacjami nadziemnymi.

     

    Posadowienie budynku zaprojektowano jako posadowienie pośrednie na palach wykonywanych w technologii wysokociśnieniowej jet-grouting o nominalnej średnicy Φ800 mm. Ich podstawę wprowadzono w spoiste grunty grupy IV – iły lub gliny pylaste, co pozwoliło na ujednolicenie wielkości osiadań fundamentów.

     

    Układ pali zbrojonych zbrojeniem sztywnym w postaci dwuteownika podpiera system monolitycznych, żelbetowych oczepów fundamentowych, przekazujących obciążenia z elementów konstrukcyjnych budynku.

     

     

     

    Cofnij się do poprzedniej strony ...